Reclamă

Comisarul european desemnat al României, Roxana Mînzatu, urmează să fie audiată la data de 12 noiembrie de către comisiile competente ale Parlamentului European. Decizia a fost luată în cadrul Conferinţelor Preşedinţilor de joi.

Audierea va începe marţi, 12 noiembrie, la ora locală 14.30 și se va desfășura pe parcursul a trei ore. În cadrul acestui eveniment, Roxana Mînzatu va fi evaluată de către două comisii principale: Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) şi Comisia pentru cultură şi educaţie (CULT).

În plus, alte două comisii, Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen (FEMM) şi Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), vor avea statutul de comisii invitate, având dreptul de a adresa o întrebare scrisă comisarului desemnat din partea României.

Roxana Mînzatu a fost numită vicepreședintă executivă a Comisiei Europene, fiind responsabilă cu directoratul general pentru Educație, Tineret și Sport, împreună cu comisarul Glenn Micallef, și directoratul general pentru Muncă și Incluziune socială. Aceasta a precizat într-o declarație pentru Digi24 că politicile sub autoritatea sa beneficiază de 20% din bugetul multianual al Uniunii Europene.

„Am lucrat în zona finanțărilor europene și în zona politicii de coeziune. Portofoliul social, pentru că vorbim de Europa socială, cea pe care va trebui să o păstoresc în tot acest demers pentru competitivitatea Europei. Portofoliul social include gestionarea a 20% din bugetul multianual al UE. Ne uităm în primul rând la Fondul social european Plus (FSE+), care are 143 de miliarde de euro, anvelopă la nivel european”, a declarat Mînzatu.

De asemenea, ea a subliniat importanța investițiilor în competențe și lucrători pentru relansarea competitivității economice: „Nu se poate vorbi de relansarea competitivității economice fără a investi în lucrători, în calitatea activităților, dar și în relațiile de muncă și climatul la locul de muncă. Nu se poate vorbi de competitivitate, dacă nu ai o protecție socială adecvată, nu se poate vorbi de competitivitate dacă nu te uiți la competențele necesare pentru piața muncii, care este într-o mare dinamică, și dacă nu reușim să acoperim deficitul de forță de muncă, să atragem talente, să lucrăm mai mult pe zona de tineri, unde avem un șomaj atât de ridicat. Tinerii ar putea fi integrați pe piața muncii pentru a acoperi o parte din deficit. Sunt toate competențe esențiale.”


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro