Reclamă

Uraganul Milton a lovit cu putere coasta de vest a Floridei, provocând pagube semnificative și lăsând peste două milioane de locuințe fără energie electrică. Clasificat inițial ca uragan de categoria 3, Milton a ajuns la uscat în apropierea localității Siesta Key din Sarasota, cu rafale de vânt de până la 165 km/h, conform Centrului american pentru uragane (NHC), citat de AFP și Agerpres.

După ce a atins uscatul, uraganul și-a pierdut din intensitate, fiind retrogradat în categoria 1, însă continuă să traverseze centrul Floridei. Autoritățile au avertizat despre potențialul ca Milton să fie unul dintre cele mai distrugătoare uragane din ultimii ani. Președintele american Joe Biden a transmis populației să rămână în adăposturi și să evite deplasările periculoase.

Însoțit de „intensificări extreme ale vântului” și ploi abundente, uraganul a produs inundații majore. Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a îndemnat populația să se adăpostească în case sau în centre special amenajate, avertizând asupra pericolului de a pleca la drum în aceste condiții.

Milton își continuă ruta de la vest la est prin Florida, afectând activitatea aeroporturilor din Tampa și Sarasota și forțând închiderea parcului Disney World din Orlando. În plus, câteva tornade au fost raportate în centrul și sudul statului, conform Weather Channel.

Locuitorii zonelor cele mai afectate au fost sfătuiți să evacueze de câteva zile, autoritățile subliniind gravitatea situației ca „o chestiune de viață sau de moarte”. Fiind un stat obișnuit cu uraganele, Florida se confruntă din ce în ce mai des cu intensificarea acestor fenomene din cauza schimbărilor climatice și a încălzirii oceanelor, factor ce contribuie la intensificarea furtunilor, conform cercetătorilor citați de AFP.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro