Reclamă

Marcel Ciolacu a răspuns ieri criticilor aduse de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a susținut că România urmărește „anexarea” Republicii Moldova. Premierul României a declarat că „autoritățile ruse încearcă cu disperare să schimbe traseul european al Republicii Moldova”.

Într-un comunicat al guvernului, Marcel Ciolacu a subliniat că „România rămâne un susţinător ferm al Republicii Moldova şi al viitorului său european”. El a adăugat: „Propaganda agresivă a Rusiei, care deformează datele istorice şi ignoră realităţile actuale, trebuie combătută prin toate mijloacele”. Premierul a reiterat că România va sprijini în continuare Republica Moldova în eforturile sale de integrare europeană.

Ciolacu a îndemnat liderii de la Chișinău să nu se lase intimidați de acuzațiile rusești, declarând: „România este umăr la umăr cu Republica Moldova în îndeplinirea visului european”.

Guvernul a mai punctat că dorinţa Republicii Moldova de a deveni stat membru al Uniunii Europene este o alegere ce simbolizează stabilitatea şi prosperitatea, în contrast cu acțiunile Rusiei care „încalcă flagrant dreptul internațional”. De asemenea, Executivul a menționat că România, alături de celelalte state membre UE, va continua să susțină Moldova în apărarea împotriva „atacurilor hibride agresive” ale Federației Ruse.

În reacția sa, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a acuzat România de planuri expansioniste și a lansat critici la adresa declarației premierului român de la Chișinău, în care acesta subliniase că viitorul Moldovei este în UE. Zaharova a încercat să minimalizeze beneficiile aderării la Uniunea Europeană, sugerând ironic că UE nu ar fi un model de prosperitate.

Acuzațiile sale au inclus și afirmații despre o pretinsă „ocupație românească”, bazate pe fapte istorice falsificate în mod evident. Ministerul Rusiei și-a reiterat astfel narativa privind legăturile istorice cu Basarabia, subliniind diferențele de abordare între România și Rusia în privința viitorului Republicii Moldova.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro