Reclamă

Partidul Național Liberal (PNL) se confruntă cu o perioadă tumultoasă, pe măsură ce alegerile se apropie, generând agitație și nemulțumiri printre membrii săi. O parte dintre aceștia și-au pierdut încrederea în liderul partidului, Nicolae Ciucă, și au părăsit formațiunea politică, căutând alte oportunități.

Printre cei care au demisionat recent din PNL se numără Alin Ignat, care și-a exprimat dezamăgirea față de conducerea actuală: „Am demisionat din PNL şi de la speranţa că oamenii buni mai au şanse în faţa imposturii şi mediocrităţii instalate în vârful partidului.”

Vasilică Potecă a părăsit PNL după 20 de ani, alăturându-se partidului AUR, afirmând că „PNL nu ştie să îşi trateze oamenii.” Un alt caz notabil este cel al senatorului Eugen Pîrvulescu, care a anunțat că nu îl mai susține pe Nicolae Ciucă la prezidențiale, ci pe Mircea Geoană. Pîrvulescu a declarat că „Azi mă dezafiliez și îmi dau demisia din funcțiile din PNL.”

Purtătorul de cuvânt al PNL a criticat plecările drept acte de oportunism: „Vorbim de oportuniști și traseiști politici, care migrează înaintea fiecărui ciclu electoral pentru a-și găsi noi perspective politice în altă parte.” Acesta a subliniat că „Liberalii autentici susțin candidatul și cred în PNL.”

Problemele din PNL nu sunt noi și au fost amplificate de colaborarea cu PSD. Vasile Blaga a reproșat, la un moment dat, rolul secundar al partidului în coaliția de guvernare: „Am ajuns ospătarii PSD.” De asemenea, Raluca Turcan a descris PNL ca fiind un „partid îngenunchiat.”

Deciziile conducerii PNL, precum înlăturarea liderilor critici din partid și asocierea cu PSD pentru alegerile locale, au stârnit controverse interne. Alin Nica, de exemplu, a fost destituit din fruntea PNL Timiș după ce a contestat alianța cu PSD, numind-o „o negociere strâmbă.”

În Timișoara, Brașov și Bacău, PNL a făcut o excepție, prezentându-se pe liste comune cu PSD, ceea ce a generat confuzii electorale. La nivel național, aceste acțiuni au dus la pierderi electorale semnificative pentru PNL, inclusiv în consiliile județene puternice ale Sucevei și Prahovei.

În încercarea de a-și redobândi imaginea, Nicolae Ciucă a declarat că l-ar susține pe Nicușor Dan, mărturie care a stârnit nemulțumiri interne, întrucât el însuși a fost inițiatorul candidaturii lui Sebastian Burduja pentru primăria București.

În prezent, PNL se confruntă cu probleme organizatorice în multe filiale, pe care conducerea încearcă să le remedieze pentru a spori notorietatea lui Nicolae Ciucă. Agitația internă și alianțele pragmatice necesită o strategie coerentă pentru a restabili încrederea în electorat și în rândul membrilor de partid.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro