Reclamă

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a lansat un val de acuzații la adresa României și a conducerii de la Chișinău în cadrul unei declarații de presă. Zaharova a susținut că România intenționează să ‘anexeze’ Republica Moldova, criticând susținerea exprimată de oficialii români pentru parcursul european al țării.

Maria Zaharova a făcut referire la vizitele politicienilor occidentali în Republica Moldova, menționând vizita premierului român Marcel Ciolacu de pe 4 octombrie. Ea a declarat: „La 4 octombrie, premierul român Marcel Ciolacu a îndemnat conducerea de la Chișinău să lucreze mai activ pentru ca cetățenii să înțeleagă clar că viitorul Moldovei este în UE”. Zaharova a adăugat cu ironie că mesajul ar fi trebuit să fie despre unificarea cu România, nu despre aderarea la UE.

De asemenea, Zaharova a citat o presupusă declarație a premierului Ciolacu, conform căreia Rusia va duce Moldova în izolare și sărăcie, iar ironic, purtătoarea de cuvânt a rusă a declarat: „Vedem cât de ‘prosperă’ este Uniunea Europeană”.

Criticând trecutul istoric, Zaharova a acuzat România de ‘ocupație’ în perioada 1918-1940, afirmând că aceasta a adus sărăcie și depopulare în Basarabia. „Absurditatea unor astfel de afirmații este că, aşa cum arată istoria, ocupația românească din 1918-1940 a fost cea care a adus în Basarabia sărăcie, ruină, depopulare și atacuri în masă”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Zaharova a continuat, spunând că Republica Moldova este împinsă într-o „dependență colonială” sub pretextul unui parcurs european, și că locuitorii țării își dau seama de realitatea dezastruoasă care se ascunde în spatele sloganurilor despre „cursul european” al guvernului de la Chișinău.

În contextul acestor declarații, premierul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit la Chișinău cu președintele Maia Sandu pentru a discuta parcursul european al Republicii Moldova. „România crede în vocația europeană a Republicii Moldova și va continua să sprijine fără echivoc acest drum”, a declarat Ciolacu. Vizita sa este relevată de apropierea referendumului privind aderarea la UE care va avea loc în Republica Moldova.

Premierul Ciolacu a subliniat angajamentul României de a sprijini Republica Moldova în fața provocărilor curente, accentuând importanța menținerii unui parcurs european al țării vecine în ciuda crizelor și provocărilor apărute pe fondul conflictului din Ucraina.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro