Reclamă

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat miercuri că România va intra în Spațiul Schengen cu frontierele terestre până la sfârșitul acestui an. Declarația vine înainte de reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) care are loc joi, unde se va discuta dacă România îndeplinește condițiile necesare pentru aderare.

Ciolacu și-a exprimat convingerea că până în decembrie, Austria își va schimba opinia referitoare la aderarea României. El a subliniat că este în contact cu cancelarul austriac Karl Nehammer pentru a monitoriza evoluțiile politice din Austria. „Eu sper, ca până atunci, să se lămurească foarte mult lucrurile”, a declarat Ciolacu.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a întreprins recent un tur diplomatic pentru a sprijini cauza României, vizitând Austria, Cehia și Germania. În cadrul acestor întâlniri, Predoiu a insistat asupra realizărilor României în protejarea frontierelor UE și aplicarea sistemelor și codurilor Schengen. „Am demonstrat cu argumente logice, dar și de realitate, că decizia privind intrarea României în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată în 2024”, a precizat acesta.

Pe aceeași temă, premierul ungar Viktor Orban a susținut că România și Bulgaria ar trebui să devină membri cu drepturi depline ai Spațiului Schengen până la sfârșitul anului. El a criticat politica UE în materie de migrație, afirmând că aceasta nu funcționează și a cerut întâlniri la nivel înalt între liderii Schengen.

Aderarea României și Bulgariei la Schengen va fi unul dintre subiectele abordate la reuniunea Consiliului JAI, care va avea loc joi la Bruxelles. Rămâne de văzut dacă țările membre vor ajunge la un consens până în decembrie, atunci când este programată următoarea întâlnire a Consiliului JAI.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro