Forțele Kremlinului au admis recent desfășurarea agenților chimici pe câmpul de luptă din Ucraina, reprezentând un act de violare a dreptului internațional. Utilizarea cloropicrinei, un agent chimic toxic de sufocare, marca o încălcare gravă și readuce în atenție utilizarea acestui gaz toxic, care a fost folosit inițial în Primul Război Mondial, conform unui raport publicat de Defense Express.
În urma acestei dezvăluiri, Agenția de Informații a Apărării din Regatul Unit a comentat că „acest act flagrant reprezintă o escaladare gravă în războiul în curs și evidențiază și mai mult nerespectarea convențiilor internaționale care reglementează utilizarea armelor chimice”. Ca răspuns, guvernul britanic a impus sancțiuni specifice asupra Rusiei, vizând persoanele implicate în aceste acțiuni ilegale.
Ministerul britanic al Apărării a anunțat intensificarea sprijinului oferit Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de echipamente de protecție și kituri de decontaminare, pentru a ajuta la protecția împotriva acestei amenințări chimice.
Cloropicrina, cunoscută pentru efectele sale iritante, induce simptome precum lăcrimare, arsuri ale ochilor și pielii și afectează sistemul respirator. Inhalarea unor doze mai mari poate conduce la greață și vărsături. Inițial, cloropicrina a fost fabricată pentru a fi folosită ca gaz toxic și a fost utilizată în mod tradițional în agricultură pentru fumigarea solului înainte de plantare.
Acuzările împotriva forțelor ruse privind utilizarea cloropicrinei au apărut inițial în februarie 2024, când generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski a făcut publice aceste acuzații. În luna mai a aceluiași an, Departamentul de Stat al SUA a confirmat rapoartele, impunând sancțiuni suplimentare asupra entităților rusești implicate în utilizarea cloropicrinei în Ucraina.
În concluzie, măsurile luate de Marea Britanie și SUA subliniază angajamentul comunității internaționale de a sancționa utilizarea armelor chimice și de a sprijini Ucraina în fața acestor provocări.