Reclamă

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se află joi în plină analiză a aplicării obligațiilor și cerințelor de aderare la spațiul Schengen de către România și Bulgaria. Începând cu 31 martie 2024, cele două țări sunt deja parte integrantă a Schengen, pentru frontierele aeriene și maritime, în urma unei decizii luate de Consiliul JAI la finalul anului 2023.

Întâlnirea de joi nu presupune un vot decisiv pentru aderarea României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre. Miniștrii de interne din țările UE își propun să evalueze modul de aplicare al acquis-ului Schengen de către România și Bulgaria.

„Miniștrii vor face un bilanț al situației generale a spațiului Schengen. Comisia va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluțiile înregistrate, precum și amenințările și evoluțiile emergente din spațiul Schengen. Miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuția se va axa pe prioritatea legată de creșterea rezilienței frontierelor noastre externe,” se arată într-un comunicat.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat în plenul Parlamentului European că mesajul său pentru reuniunea din Luxemburg va fi că România și Bulgaria ar trebui să adere la Schengen cu frontierele terestre până la sfârșitul anului. „Este cea mai mare zonă de circulație din lume. 450 de milioane de oameni din 29 de țări pot circula liber prin Europa,” a afirmat Ylva Johansson, subliniind importanța subiectului.

Potrivit analizei, aderarea la Schengen cu frontierele terestre de către România și Bulgaria necesită o altă decizie a Consiliului. Deși nu există încă semne clare din partea Austriei că ar susține această decizie politică, reprezentanți români și bulgari speră la o decizie favorabilă până la finele anului.

La 30 decembrie 2023, a fost decisă eliminarea controlului la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România, iar ultima reuniune a Consiliului JAI din 2024, ce va avea loc în Bruxelles, ar putea aduce, de asemenea, noi rezoluții privind frontierele terestre.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro