Reclamă

Spitalele modulare construite în timpul pandemiei COVID-19, odinioară menite să sprijine sistemul medical, au fost abandonate de autorități, devenind ținta neglijenței și a trecerii timpului. Aceste structuri, care ar fi trebuit să răspundă unor urgențe medicale, se degradează rapid, fiind acoperite de vegetație și de rugină. În București, spitalul modular din cartierul Pipera este un exemplu grăitor al lipsei de responsabilitate din partea Primăriei și a Companiei de Consolidări a Capitalei.

Spitalul, transformat rapid în 2020 din containere destinate șantierelor, nu se conforma normelor tehnice medicale. După ce ultimii pacienți au fost externați în primăvara lui 2022, containerul a rămas în paragină. Paturile și echipamentele medicale au fost luate de Administrația Spitalelor și Serviciile Medicale București, însă nici Primăria, nici Compania de Consolidări nu își asumă proprietatea containerelor. În acest timp, structura este pierdută între disputele birocratice, iar valorificarea sa rămâne un demers incert.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, menționează că aceste containere ar aparține Companiei de Consolidări, aflată acum în proces de lichidare. Maria Somnea, lichidator judiciar, însă, contrazice, susținând că Primăria este cea care trebuie să decidă soarta containerelor.

Investiția totală pentru acest proiect se ridică la aproximativ 24,2 milioane de lei. 13,5 milioane au fost cheltuiți pentru organizarea șantierului, iar 10,7 milioane pentru transformarea lui în spital modular. Un alt motiv de dispută este că litigiul dintre Primăria Capitalei și Compania Municipală nu se află într-o instanță civilă românească, ci la o Curte de Arbitraj. Specialiștii se feresc de acest dosar, motiv pentru care procedurile sunt tergiversate.

În Iași, spitalul modular din Lețcani, de asemenea o investiție considerabilă, se află în conservare, o formă de nefolosință care implică minimul de măsuri pentru prevenirea degradării. Ușile se deschid doar pentru inventar, în timp ce structura se degradează constant.

Aceste spitale modulare, inaugurate cu fast în timpul perioadei pandemice, sunt acum mărturii ale ineficienței și gestiunii defectuoase. Costul acestor investiții, ce însumează zeci de milioane de euro, a rămas pe umerii contribuabilului român. Nici până în prezent nu s-au identificat soluții viabile pentru valorificarea acestor construcții sau pentru evitarea pe viitor a unui astfel de management dezordonat.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro