Reclamă

Un studiu recent arată că 94% dintre români au consumat suplimente alimentare și vitamine în ultimele 12 luni, subliniind o tendință răspândită de completare a dietei zilnice cu aceste produse. Cu toate acestea, medicii avertizează că suplimentele nu pot înlocui o alimentație sănătoasă.

Cercetarea, realizată de Patronatul Industriei Suplimentelor Alimentare, evidențiază și faptul că 62% dintre cei chestionați simt nevoia de îndrumare în alegerea corectă a vitaminelor. Încrederea majoră a românilor în acest sens este acordată medicilor de familie și specialisti, dar și farmaciștilor.

„În topul încrederii, când vine vorba de cumpărat vitamine sau suplimente alimentare, românii declară că pe locul I este medicul de familie, mai apoi medicul specialist, dar și farmacistul. Însă 50% dintre cei care au participat la acest studiu recunosc că se lasă influențați de reclamele din mediul online”, a declarat Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24.

Deși multe persoane aleg să ia vitamine pentru a-și menține sănătatea, există și voci care preferă să obțină nutrienții doar din alimentație. Un tânăr a afirmat: „Nu, n-am avut nevoie. Mi-am luat vitaminele din fructe, din legume. Nu musai sănătos, dar doar un exces le poate face rău, probabil mulți consumă și n-au niciun efect”.

Farmaciștii menționează că printre cele mai cerute suplimente sunt cele care conțin vitamina C, vitamina D, zinc și probiotice. „Cred că vitamina C se păstrează pe primul loc împreună, de obicei, cu vitamina D, zinc sau tot felul de combinații ale vitaminei C, probioticele sunt din ce în ce mai căutate”, a explicat Iulia Semenescu, farmacist.

Specialiștii atrag atenția că este crucial să consultăm un medic înainte de a lua suplimente, avertizând asupra riscurilor de interacțiuni nedorite. „Atenție la interferența, la relația care poate rezulta în urma administrării concomitente de supliment-aliment, supliment-alcool, supliment-medicament și ca o concluzie finală foarte importantă: niciodată să nu substituiți terapia indicată de medicii dumneavoastră cu un supliment din proprie inițiativă”, a spus prof. univ. Cristina Dehelean, șef disciplină toxicologie UMF Timișoara.

Concluziile studiului relevă că 84% dintre respondenți folosesc suplimente și vitamine pentru imunitate și energie.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro