Reclamă

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a descris miercuri ofensiva israeliană din Liban ca o „invazie”, subliniind că situația impune o reacție din partea comunității internaționale. „Este clar că există o invazie de către o ţară terţă a unui stat suveran precum Libanul şi, prin urmare, comunitatea internaţională nu poate rămâne indiferentă”, a declarat liderul guvernului socialist spaniol în cadrul unei dezbateri parlamentare.

Pedro Sanchez a accentuat necesitatea unei abordări diplomatice consecvente, menționând că Spania a condamnat atacurile similare în Ucraina și Gaza și, de acum înainte, denunță și invadarea Libanului. Acesta și-a exprimat regretul în legătură cu „lipsa unui acord” în cadrul Uniunii Europene privind gestionarea situației din Orientul Mijlociu, adăugând că este esențială apărarea dreptului internațional și umanitar.

Anunțul vine după ce armata israeliană a lansat o ofensivă terestră pe 30 septembrie împotriva Hezbollah în sudul Libanului. Operațiunea are ca obiectiv îndepărtarea grupării șiite pro-iraniene de zona de frontieră pentru a stopa atacurile cu rachete asupra nordului Israelului. Această acțiune a condus la strămutarea a aproximativ 60.000 de locuitori din regiune.

În sudul Libanului, sub comanda unui general spaniol, sunt dislocate aproximativ 10.000 de trupe ale misiunii ONU de menţinere a păcii. Datele oficiale libaneze indică aproape 2.000 de persoane ucise din octombrie 2023, inclusiv peste o mie de la începutul atacurilor israeliene în diverse regiuni libaneze.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro