Reclamă

Ucraina intenționează să organizeze un nou summit pentru pace la finalul acestui an, iar de această dată își dorește participarea Rusiei, a declarat ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar. Cu toate acestea, el a exclus posibilitatea unor discuții bilaterale directe între Kiev și Moscova.

La reuniunea precedentă, care a avut loc în luna iunie în Elveția, Rusia nu a primit invitație. Scopul principal al întâlnirii propuse acum este obținerea unei păci juste în Ucraina. „Unul dintre cele mai importante obiective ale acestui summit este de a obține o pace justă în Ucraina”, a explicat Bodnar, subliniind că nu se discută despre un format în care Ucraina și Rusia să dialogheze față în față.

Diplomatul a subliniat că, alături de Ucraina, comunitatea internațională ar urma să contribuie la întocmirea unei liste cu pași necesari pentru pace și a cerințelor adresate Rusiei. „Nu va fi o întâlnire bilaterală directă, cel mai probabil va fi în formatul în care terțe părți vor fi implicate și discuțiile se desfășoară prin intermediul acestora”, a adăugat el.

În ciuda dorinței Ucrainei, Rusia a respins formatul propus, susținând că discuțiile de pace trebuie să fie directe între cele două țări și nu un forum internațional de sprijin pentru propunerile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele rus Vladimir Putin a pus anterior condiții pentru o încetare a focului, inclusiv retragerea trupelor ucrainene din patru provincii revendicate de Rusia și renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO. Aceste cereri au fost respinse de Ucraina și aliații săi occidentali în favoarea unei „formule de pace” diferite, care include, printre altele, retragerea trupelor ruse și restabilirea granițelor internaționale ale Ucrainei.

În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a elaborat un „plan de victorie” în războiul cu Rusia, despre care însă nu a oferit public detalii. Planul, prezentat liderilor americani, are la bază o supoziție a unei înfrângeri totale a Rusiei, o viziune considerată nerealistă de anumite surse americane.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro