Reclamă

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au descins în această dimineață la Casa Unirea, implicată într-un dosar complex de fraudare al magazinului destinat susținerii agricultorilor români. Ancheta relevă suspiciuni de corupție care au generat un prejudiciu estimat la 8 milioane de euro, conform surselor.

Unul dintre punctele centrale ale investigației îl constituie acuzațiile conform cărora s-ar fi format firme înainte de semnarea contractelor și s-ar fi făcut achiziții fictive. Sursele indică, de asemenea, existența unor acorduri prin care Casa Unirea ar fi devenit debitoare fără a beneficia efectiv de livrări. Fosta directoare a Casei Unirea, implicată în acest scandal, a fost revocată la începutul anului după un control ministerial.

Controversele au fost agravate de reportaje, precum cel al Digi24, care au prezentat vânzarea de produse străine, precum cornuri și băuturi alcoolice, în magazinele ce ar fi trebuit să promoveze doar produse autohtone. Acest lucru contravenea scopului inițial al magazinului de a sprijini agricultura românească.

Controlul ministerial a scos la iveală zeci de facturi neîncasate, ridicând prejudiciul la peste 40 de milioane de lei. Procurorii au fost alertați de indiciile că în magazine se comercializau produse străine, în ciuda angajamentului de a susține fermierii locali.

Mariana Cotoi, fosta directoare a Casei Unirea, a declarat: „Putem să vindem tot ce este fabricat în România, nu există niciun impediment ca să vinzi sucuri și energizante”. Ea a fost demisă din funcție în februarie, la scurt timp după ce suspiciunile au fost făcute publice.

Lansată în 2018 de Guvernul Dăncilă și sub supravegherea ministrului de atunci Petre Daea, Casa Unirea a întâmpinat dificultăți încă din start. Investigațiile au arătat că producătorii nu și-au primit plățile pentru produse, determinându-i să se retragă din afacere. Între timp, angajații au continuat să fie remunerați, chiar și fără activitate concretă, iar pierderile magazinului au atins milioane de lei atât în 2019, cât și în 2020.

Anul trecut, Cabinetul Ciolacu a încercat să relanseze Casa Unirea, modificându-i formarea pentru a servi drept intermediar între producători și comercianți, cu un adaos comercial de 3%. Situația actuală rămâne sub supravegherea autorităților, în așteptarea concluziilor finale ale anchetei DNA.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro