Reclamă

Autoritățile ruse au anunțat condamnarea, în absență, a fostului pușcaș marin american Trevor Reed la 14 ani și jumătate de închisoare pentru acuzația de „mercenariat”, informează AFP, potrivit Agerpres. Sentința a fost comunicată de Comitetul de Anchetă din Rusia, care a precizat că Reed a fost găsit vinovat de încălcarea alineatului 3 din articolul 359 al Codului Penal al Federației Ruse.

Trevor Reed fusese anterior condamnat, în iulie 2020, la nouă ani de închisoare în Rusia, după ce a fost acuzat de o agresiune comisă în stare de ebrietate asupra a doi polițiști ruși în 2019. Cu toate acestea, în aprilie 2022, Washingtonul a reușit să obțină eliberarea sa, într-un schimb de deținuți cu SUA, în urma eliberării pilotului rus Konstantin Iaroșenko, deținut în SUA din 2010 pentru trafic de droguri legat de milițiile columbiene FARC.

Anul trecut, în 26 iulie, Departamentul de Stat american a anunțat că Reed a fost rănit în lupte în Ucraina, fără a oferi detalii despre natura rănilor sale.

Condamnarea sa vine într-un context mai larg în care alte persoane străine sunt acuzate de „mercenariat” în Rusia. Recent, un alt american, Stephen Hubbard, în vârstă de 72 de ani, a fost condamnat la șapte ani de închisoare de justiția rusă, fiind acuzat de același delict în favoarea Ucrainei.

Autoritățile ruse continuă să aplice pedepse severe în cazurile de „mercenariat”, subliniind tensiunile internaționale din cadrul conflictului care implică Rusia și Ucraina și impactul asupra cetățenilor străini prinși în mijlocul acestor acuzații.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro