Reclamă

Mai multe gospodării din județul Iași au fost descoperite ca adăpostind animale sălbatice, păsări exotice și specii pe cale de dispariție, ca urmare a unor controale efectuate de autorități, conform unui comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași. Acțiunile de verificare s-au desfășurat între 12 septembrie și 7 octombrie 2024 și au implicat colaborarea dintre Garda de Mediu Iași și Poliția Lețcani.

Printre animalele găsite se numără canguri, șerpi, șopârle, varani, păsări exotice și veverițe, toate crescute în diferite gospodării din județ. „Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor reamintesc faptul că acțiunile întreprinse pentru comercializarea, deținerea, transportul sau schimburile în orice scop a animalelor ce aparțin anumitor specii de animale autohtone protejate de lege, pot reprezenta infracțiuni și se pedepsesc conform legislației în vigoare”, se menționează în comunicatul IPJ Iași.

Conform legislației în vigoare, deținerea de animale sălbatice este permisă doar cu autorizație obținută de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). În plus, legea interzice rănirea, uciderea sau capturarea acestor animale, precum și perturbarea liniștii lor în perioadele de reproducere, hibernare sau migrație, fiind interzisă și dărâmarea cuiburilor acestor specii.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru protejarea biodiversității și conservarea speciilor pe cale de dispariție, dar și pentru asigurarea siguranței publice. Autoritățile locale îndeamnă cetățenii să respecte reglementările și să raporteze orice activități suspecte care ar putea pune în pericol fauna locală.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro