Reclamă

Programul Casa Verde Fotovoltaice va suferi modificări importante astfel încât să fie accesibil tuturor românilor, a anunțat Mircea Fechet, ministrul Mediului, într-un interviu exclusiv pentru Digi24. Modul de înscriere va fi schimbat pentru a fi mai ușor de utilizat de către cei care nu sunt familiarizați cu tehnologia digitală.

Decizia vine în contextul în care înscrierile pentru cele 5 sesiuni din 2024 s-au încheiat extrem de rapid, în doar două minute, generând suspiciuni de fraudă. Multă lume a sfârșit cu impresia că inteligența artificială ar fi ajutat la această rapiditate suspectă.

Conform ministrului Fechet: “Vreo 35% dacă-mi amintesc eu bine, iar cea mai mare parte a aplicanților, respectiv peste 60% au introdus aceste documente într-un interval cuprins între un minut și două minute, manual 100%”. El a subliniat că nu dorește să transforme programul „într-o Olimpiadă Națională de Competențe Digitale” și că se caută măsuri pentru un tratament egal pentru toți aplicanții.

Asociația Prosumatorilor din România și-a exprimat îngrijorările față de rapiditatea cu care au fost validate dosarele, considerând suspicioasă înscrierea unui participant în doar 40 de secunde, având totuși al 1.100-lea dosar validat.

În replică, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat într-un comunicat că verifică minuțios toate dosarele pentru a identifica posibile încercări de fraudă, deși, până în prezent, nu s-a găsit nicio dovadă în acest sens. „AFM derulează o analiză minuțioasă a dosarelor depuse, verificând orice posibilă încercare de fraudare a aplicației informatice”, a asigurat instituția.

Programul Casa Verde Fotovoltaice are alocat un buget de 2 miliarde de lei în acest an, iar fiecare beneficiar primește 30.000 de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice și a bateriilor de stocare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro