Reclamă

Regele Alexandru I al Iugoslaviei a fost asasinat în timpul unei vizite oficiale în Franța, la Marsilia, de către un terorist bulgar. Asasinul era asociat cu o organizație fascistă croată. În atacul respectiv, Louis Barthou, ministrul de Externe al Franței, și-a pierdut, de asemenea, viața, fiind lovit de un glonț rătăcit. Evenimentul tragic a fost surprins integral de camerele de filmat. Regele Alexandru era ginerele Reginei Maria a României, iar după moartea sa, fiul său, Petru, în vârstă de doar 11 ani, a devenit rege al Iugoslaviei.

Într-un alt moment semnificativ din istoria mondială, în 1941, președintele Statelor Unite, Franklin Roosevelt, a aprobat inițierea programului nuclear american, pe baza informațiilor conform cărora Germania ar putea deveni prima putere nucleară a lumii. Proiectul, cunoscut mai târziu ca proiectul Manhattan, a fost condus de armată și a dus la crearea primei bombe nucleare în 1945. Peste 130.000 de persoane au lucrat la acest proiect, care a necesitat o investiție de 23 de miliarde de dolari la valoarea actualizată.

În 1963, o alunecare de teren devastatoare a avut loc lângă lacul de acumulare Vajont din nordul Italiei, generând un megatsunami. Valul imens, având o înălțime de 250 de metri, a trecut peste barajul Vajont și a cauzat inundații masive ce au dus la pierderea a 2.000 de vieți și distrugerea masivă a localității Longarone. Alunecarea de teren a transformat peisajul, lăsând în picioare doar primăria și clopotnița bisericii.

Evenimentele relatate subliniază momente cheie din istoria secolului 20, de la asasinarea unui monarh la începuturile erei nucleare și catastrofe naturale cu impact devastator.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro