Reclamă

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a amânat vizita oficială planificată la Washington, prevăzută pentru această săptămână, ceea ce a împiedicat o discuție programată cu omologul său american, Lloyd Austin, despre situația din Orientul Mijlociu. Anunțul a fost făcut marți de Departamentul american al Apărării, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

„Tocmai am fost informați despre amânarea vizitei la Washington a ministrului Yoav Gallant”, a declarat Sabrina Singh, purtătoare de cuvânt a Pentagonului, presei. Dezvăluirile media israeliene, bazate pe surse apropiate subiectului, sugerează că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a cerut ministrului să îşi amâne vizita.

Se pare că Netanyahu dorește să aibă mai întâi o convorbire telefonică cu președintele american, Joe Biden, și ca guvernul israelian să aprobe răspunsul țării la atacul iranian asupra teritoriului său de la 1 octombrie. Teheranul a declarat că acest atac, constând în lansarea a 200 de rachete, a fost un răspuns la asasinarea liderului Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, într-un atac israelian și a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, pe 31 iulie, atac de asemenea atribuit Israelului.

Purtătoarea de cuvânt de la Pentagon a declarat că Washingtonul menține dialogul cu oficialii israelieni cu privire la răspunsul lor față de acest atac. „Discutăm în continuare asupra răspunsului lor. Nu voi specula mai mult asupra formei pe care ar putea-o lua”, a menționat Sabrina Singh.

Anunțul amânării vizitei vine într-un moment în care Washingtonul, considerat principalul sprijin militar al Israelului, pare să nu aibă influență asupra desfășurării conflictului de un an inițiat de Benjamin Netanyahu ca represalii la atacul violent al Hamas de pe teritoriul său, din 7 octombrie 2023.

De la acest eveniment, conflictul din Orientul Mijlociu a avut un impact semnificativ asupra campaniei electorale americane și ar putea să influențeze și rezultatul votului programat pentru 5 noiembrie.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro