Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a criticat decizia Curții Constituționale de a anula candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, caracterizând-o ca fiind ‘excesivă’. Zegrean a declarat că dreptul de a fi ales nu ar trebui îngrădit pe baza exprimării unor opinii și că o astfel de decizie creează un precedent. Fostul judecător constituțional a subliniat că segmente din populație sunt eurosceptice, inclusiv în Parlamentul European, aceste categorii neavând restricții electorale.
„Mie mi se pare excesivă (decizia CCR – n.r.), pentru că orice om poate să vorbească… la noi dreptul la liberă exprimare este neîngrădit, ni l-au îngrădit destul alții înainte. Ce se spune acolo, că datorită afirmațiilor ei (Dianei Șoșoacă – n.r.) în presă riscă să scoată România din NATO și din UE, este exagerat. La UE, cel puțin, știți foarte bine că în Parlamentul Uniunii Europene sunt 70-80 de eurosceptici tot timpul, care în momentul în care se cântă imnul bat cu pumnul în masă sau bat din picioare și se întorc cu spatele spre tribună. Pe ei nimeni nu i-a dat afară de acolo pentru că nu sunt de acord cu Uniunea Europeană. Ba dimpotrivă, primesc și salariu de acolo și chiar dumneaei este unul din aceste exemple. Deci faptele astea nu cred că justifică înlăturarea ei de la a candida”, a declarat Augustin Zegrean marți, la Digi24.
Zegrean a mai menționat că Diana Șoșoacă reprezintă o parte din cetățeni care sunt împotriva Uniunii Europene și NATO și că acest lucru nu ar trebui să le limiteze drepturile electorale. „În toată lumea sunt eurosceptici, NATO-sceptici și așa mai departe. Nu poți să-i dai afară. Ea (Diana Șoșoacă – n.r.) reprezintă o categorie de cetățeni, o parte din cetățeni care asta gândesc: sunt împotriva Europei”, a mai spus Zegrean.
Fostul președinte al CCR a subliniat că decizia Curții va avea repercusiuni asupra tuturor plângerilor viitoare și că judecătorii aveau datoria de a verifica dacă Diana Șoșoacă îndeplinește condițiile constituționale pentru a candida. „Orice om e subiectiv. Și judecătorii sunt subiectivi. Numai că ei trebuiau să verifice ce scrie în Constituție, condițiile pe care cetățeanul trebuie să le îndeplinească pentru a candida și atât. Nici nu s-a vorbit de acele condiții.”
Curtea Constituțională a României a publicat hotărârea privind respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă pe motivul încălcării condițiilor de eligibilitate, afectând valorile democrației și statutul de drept. Această decizie a declanșat reacții virulente din partea Dianei Șoșoacă, care a catalogat judecătorii ca fiind „trădători”, „staliniști” și „naziști” și a amenințat că îi va acționa în justiție.