Reclamă

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a stabilit că doar două secții de votare vor fi deschise în Federația Rusă pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie 2024, ca urmare a informațiilor furnizate de Ministerul de Externe. Secțiile vor fi amplasate în incinta Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova, iar pentru acestea sunt alocate 20.000 de buletine de vot.

Decizia CEC a fost adoptată cu cinci voturi pentru și două abțineri, după ce Ministerul de Externe a propus reducerea numărului de secții de la cinci la două, din motive de securitate. Contextul includes tările relațiilor dintre Chișinău și Moscova, intensificate după invazia rusă în Ucraina și sprijinul acordat de autoritățile moldovene Ucrainei.

În cadrul acestor alegeri, Republica Moldova va deschide 16 secții de vot pe teritoriul României, trei dintre acestea situându-se în București. Alegătorii vor putea vota folosind un document de identitate valabil sau un pașaport inclusiv expirat. La nivel global, vor fi deschise 2.221 de secții de votare, dintre care 234 în diaspora, în 37 de țări, cele mai multe fiind în Italia, Germania și Franța.

Alegerile prezidențiale din această toamnă se anunță a fi intense, cu 11 candidați înscriși în cursă. Maia Sandu, președinta în exercițiu, este favorită cu aproximativ 36% din intențiile de vot, urmată de Alexandr Stoianoglo (PSRM) și Renato Usatîi (Partidul Nostru). Rata de nehotărâre a electoratului, conform unui sondaj recent, se situează în jurul valorii de 22%.

În paralel cu alegerile, se va organiza un referendum la care cetățenii moldoveni vor decide dacă susțin modificarea Constituției pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ponderea celor care susțin acest pas a crescut la 63% în septembrie 2024 de la 57% în aprilie. Multe voci critice încearcă să saboteze referendumul, sugerând că diaspora nu ar trebui să voteze sau că acesta nu este relevant pentru drumul european al țării.

Alegătorii moldoveni sunt așteptați să participe masiv la urne pe data de 20 octombrie, între orele 7.00 și 21.00, pentru a-și exprima opțiunile atât la alegerile prezidențiale, cât și la referendumul constituțional.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro