Reclamă

Judecătorii Curţii Constituţionale s-au reunit marţi pentru a analiza o serie de contestaţii privind respingerea candidaturilor la alegerile prezidențiale. Printre acestea se numără și contestația formulată de Botomei Vasile, avocat cu un trecut controversat, în legătură cu respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă.

Pe lângă această contestație, Curtea Constituţională discută și neînregistrarea candidaturilor Cristinei Tufănoiu și lui Mîndru Petru, la alegerile prezidențiale din 2024, contestațiile fiind formulate de aceștia personal.

Luni, Curtea a respins anterior contestaţia Dianei Şoşoacă faţă de propria ei respingere, precum și contestații similare ale altor candidaţi precum Lasconi şi Ciolacu. Decizia privind Şoşoacă a fost justificată prin neîndeplinirea condițiilor de eligibilitate legate de „valorile democraţiei, respectarea Constituţiei, și apartenenţa României la UE şi NATO”.

Curtea Constituţională a subliniat că „chiar dacă jurământul de credinţă se depune de către candidatul câştigător al alegerilor, elementele cuprinse în jurământul de credinţă sunt condiţii de eligibilitate şi de fond pentru a candida la funcţia de Preşedinte al României” – acestea trebuiau îndeplinite la momentul depunerii candidaturii.

Diana Şoşoacă a criticat decizia Curţii Constituţionale luni seară, acuzându-i pe judecători de antepronunțare și amenințând că îi va da în judecată, numindu-i „trădători”, „stalinişti şi nazişti”. Ea a adăugat: „Aţi facut din mine erou naţional martir”.

Curtea Constituțională continuă să analizeze aceste cazuri, menținând un rol esențial în verificarea și asigurarea legalității procedurilor aferente alegerilor prezidențiale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro