Reclamă

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, un proiect de lege care obligă statul român să acopere, la cererea familiei, cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate. Suma acoperită este de până la 5.000 de euro pentru fiecare caz.

Proiectul, care aduce această reglementare, permite ca sumele care depășesc plafonul menționat să fie acoperite din taxele consulare. Astfel, ‘statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată’, este specificat în textul legislativ.

Adoptat deja de Senat, proiectul a primit vot favorabil de la Camera Deputaților, aceasta având rol decizional în acest proces. Conform inițiativei, ‘anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere. Normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe și al ministrului Finanțelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi’.

Scopul acestei reglementări este de a oferi sprijin financiar familiilor care se confruntă cu costurile ridicate ale repatrierii rudelor decedate peste granițe. Deocamdată, nu s-a specificat dacă vor exista alocări suplimentare în cazurile în care sumele disponibile depășesc plafonul stabilit. Fiind legiferat, măsura va intra în vigoare odată cu emiterea normelor metodologice de aplicare.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro