Reclamă

Gaza ar putea deveni „mai grozavă ca Monaco”, a declarat luni fostul președinte american Donald Trump, afirmând că aceasta „are cea mai bună locație din Orientul Mijlociu” și „cea mai bună apă”. Aceste comentarii au fost făcute într-un interviu cu prezentatorul radio conservator Hugh Hewitt, în care Trump a fost întrebat dacă enclava puternic afectată de ofensiva militară israeliană ar putea fi transformată într-un Monaco, dacă ar fi reconstruită corespunzător.

Trump a răspuns entuziast: „[Gaza] ar putea fi mai grozavă ca Monaco”. În calitatea sa de fost dezvoltator imobiliar, a subliniat că „a fost acolo” și că e „un loc dur”, deși rapoartele The New York Times nu au găsit dovezi că Trump a vizitat Gaza fie ca președinte, fie ca om de afaceri. Ulterior, un oficial de campanie a clarificat că Trump s-a referit la Israel, țară pe care a vizitat-o în 2017 când era președinte.

Afirmațiile lui Trump reflectă gândirea ginerelui său, Jared Kushner, care a afirmat anterior în februarie că „proprietățile de pe malul apei din Gaza ar putea fi foarte valoroase”.

În contextul unui an de la ofensiva militară israeliană, care a inclus atacuri aeriene și o invazie terestră, Gaza se află într-o stare devastată, cu un sfert din clădirile sale fie distruse, fie grav avariate, conform raportărilor ONU.

Peste 40.000 de palestinieni au fost uciși, iar cel puțin 75% din populația de 2,3 milioane din Gaza a fost forțată să-și părăsească locuințele. Costurile estimative pentru reconstrucția infrastructurii critice din Gaza sunt evaluate de ONU și Banca Mondială la 18,5 miliarde de dolari.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro