Reclamă

Războiul din Ucraina s-ar putea termina în doar 15 zile dacă Occidentul decide să oprească sprijinul financiar și militar acordat guvernului de la Kiev, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, într-un interviu recent acordat presei din Spania. Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate a accentuat importanța continuării acestui sprijin pentru a preveni atingerea obiectivelor președintelui rus, Vladimir Putin.

Borrell a explicat: „Multă lume își dorește ca acest război să se termine cât mai repede posibil. În primul rând, ucrainenii. Dar ce este important e cum să se termine. Dacă noi (Occidentul) oprim sprijinul oferit Ucrainei, în 15 zile războiul va fi gata, iar Putin își va atinge obiectivele”.

De asemenea, șeful diplomației UE a sugerat că sprijinul occidental pentru Kiev ar trebui să continue pentru a preveni scenariul în care Ucraina nu ar mai putea să-și apere suveranitatea și integritatea teritorială. Borrell a adăugat: „Dar vrem noi să se întâmple asta ucrainenilor și securității noastre europene? Trebuie să facem tot ce e posibil ca, la vremea potrivită, negocierile să se desfășoare în condiții favorabile care să asigure suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei”.

Josep Borrell a amintit și de adoptarea de către Uniunea Europeană a 14 seturi de sancțiuni împotriva Rusiei și a complexului militar controlat de Putin. Acest pachet de măsuri vine în completarea sprijinului militar oferit Ucrainei, pentru a-și putea continua lupta împotriva forțelor rusești.

Anul trecut, Borrell a făcut un apel către aliații occidentali să ridice restricțiile privind folosirea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune, necesare pentru a atinge obiective în interiorul teritoriului rus. Despre acest subiect, Borrell a subliniat importanța furnizării de resurse suficiente pentru ca Ucraina să își susțină apărarea.

Încă de la începutul conflictului, sprijinul diplomatic și militar oferit de către națiunile occidentale a jucat un rol crucial în menținerea capacității Ucrainei de a rezista în fața agresiunilor, iar declarațiile lui Josep Borrell confirmă importanța acestuia pentru viitorul conflictului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro