Reclamă

Anul viitor, în luna mai, mii de soldați francezi vor participa la exercițiul militar ‘Primăvara dacică 2025’, ce va avea loc în România. Această acțiune reprezintă un test major pentru armata franceză, menită să evalueze capacitatea rapidă de mobilizare pe flancul estic al NATO în doar 10 zile, conform surselor de la POLITICO. Exercițiul se desfășoară în contextul unei posibile amenințări din partea Rusiei, evidențiată de generalul Bertrand Toujouse, șeful comandamentului terestre al armatei pentru Europa.

‘Obișnuiam să ne jucăm de-a războiul. Acum există un inamic desemnat și ne antrenăm cu oameni cu care chiar am merge la război’, a declarat generalul Toujouse, subliniind importanța acestei manevre strategice.

Forțele terestre ale Franței urmează o transformare profundă, având noi directive de la NATO ca, până în 2027, să poată desfășura o divizie pregătită de război într-un interval de 30 de zile. Exercițiul din România constituie un pas intermediar, cu obiectivul de a trimite o brigadă gata de război în doar 10 zile, un test esențial pentru stabilirea credibilității Franței în fața partenerilor NATO.

Generalul adjunct Pierre-Eric Guillot a menționat că mobilitatea militară în Europa reprezintă o provocare. ‘Încă nu există Schengen militar și trebuie să îmbunătățim decisiv mobilitatea militară în Europa.’ Într-o desfășurare similară din 2022, birocrația și procedurile la frontieră au îngreunat operațiunile armatei franceze.

A fost luată în calcul diversificarea metodelor de transport, de la trenuri la camioane și bărci, pentru a îmbunătăți flexibilitatea logistică. În ciuda provocărilor, generalul Toujouse și-a exprimat încrederea că testul din 2025 va fi trecut cu succes.

Cu toate acestea, atingerea obiectivului pentru 2027 depinde de respectarea legii de planificare militară pe termen lung a Franței, a avertizat generalul Pierre Schill. În condițiile presiunilor bugetare existente asupra apărării, Schill a subliniat importanța resurselor financiare pentru realizarea țintelor stabilite.

‘Mă aștept ca resursele planificate să fie acolo în totalitate’, a spus Schill, adăugând că orice modificări semnificative ar putea amâna atingerea obiectivului de pregătire militară integrală.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro