Reclamă

Un program de regenerare urbană inițiat în Baltimore acum aproape jumătate de secol, prin care casele abandonate erau vândute cu 1 dolar, s-a extins în diferite părți ale lumii, inclusiv în Marea Britanie. Judy Aleksalza, o proprietară din Baltimore, își amintește cum a cumpărat o astfel de casă abandonată în 1976. Potrivit ei, restaurarea a fost „o poveste de groază”, dar astăzi deține o locuință îngrijită. Această inițiativă, denumită „gospodărire urbană”, a avut ca scop valorificarea proprietăților nelocuite și oferirea posibilităților de a deține o casă unor persoane care altfel nu și-ar fi permis. Programul s-a încheiat oficial în 1988, dar a fost revitalizat ulterior.

Modelul a fost adoptat și în Liverpool în 2013, unde consiliul local a oferit case cu 1 liră sterlină în zona Wavertree, pentru a combate degradarea urbană. „Am venit cu acest concept și am primit un răspuns foarte pozitiv”, a explicat Tony Mousedale, un reprezentant al departamentului pentru locuințe. Totuși, noul proprietar, Maxine Sharples, a întâmpinat provocări: „Era o infestare cu șobolani și aveam un copac care creștea prin cadrul ferestrei”, și-a amintit Maxine. În ciuda greutăților, consideră că renovarea casei a meritat.

Criteriile de eligibilitate pentru aceste case limitează mult accesul: solicitanții din Liverpool trebuie să fi locuit în oraș și să fie angajați, neavând alte proprietăți. De asemenea, renovările necesare pot depăși 60.000 de lire sterline. Mousedale a menționat că „toate instalațiile sanitare și electrice, precum și accesoriile, au fost smulse”.

În Baltimore, o relansare a programului prevede ca cumpărătorii să demonstreze că dispun de 90.000 de dolari pentru renovări și să locuiască în oraș, rămânând în proprietate cel puțin cinci ani. „Doar câțiva dintre cei interesați au reușit să îndeplinească cerințele impuse”, se menționează în articolul publicat de BBC.

David Simon, creatorul serialului ‘The Wire’, a criticat programul original din Baltimore, susținând că nu a beneficiat persoanele marginalizate economic, deoarece majoritatea cumpărătorilor aveau deja resurse financiare pentru renovare.

Atât în Baltimore, cât și în Liverpool, programele de acest gen au avut un impact variat, îmbunătățind în anumite măsuri zona, dar lăsând în continuare nerezolvate unele probleme legate de comportamente antisociale și proprietăți nerenovate.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro