Reclamă

Unul dintre cele mai importante evenimente religioase din România, Pelerinajul de Sfânta Parascheva, se desfășoară între 8 și 15 octombrie la Iași. Sute de mii de credincioși sunt așteptați să participe la această sărbătoare religioasă. Anul acesta, pe lângă moaștele Cuvioasei Parascheva, la Catedrala Mitropolitană din Iași sunt aduse și moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon de pe muntele Athos.

Pelerinajul a început deja și se va încheia pe 15 octombrie. Credincioșii au posibilitatea să se roage și să își exprime credința prin închinare la moaștele sfinte aduse la Iași. Anul trecut, nu mai puțin de 360.000 de pelerini au participat la evenimentul religios, iar organizatorii anticipează un număr similar de participanți și în acest an.

Programul pelerinajului din acest an include multiple slujbe bisericești și ceremonii dedicate Sfintei Parascheva. În contextul anului 2024, care a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept «an omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi an comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi», aducerea moaștelor Sfântului Pantelimon aduce o semnificație deosebită evenimentului. ‘Aşadar, am dorit să oferim pelerinilor ce vor poposi la Iași în miezul lunii octombrie bucuria de a se întâlni cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârșește vindecări și aduce multă alinare celor afectați de felurite boli’, au declarat reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Pelerinajul Sfânta Parascheva la Iași este considerat cel mai mare de acest gen din România și atrage anual un număr impresionant de credincioși din întreaga țară și din străinătate. Acesta nu este doar un moment de credință și reculegere, ci și o ocazie de a onora și rememora tradițiile religioase.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro