Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat recent vânzarea a până la patru sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel AN/MPQ-64 F1 către România. Această achiziție survine ca răspuns la solicitarea guvernului român și subliniază parteneriatul puternic în domeniul securității dintre cele două țări.
Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec, a declarat: „Achiziționarea de către România a sistemului radar Sentinel evidențiază parteneriatul pe termen lung în domeniul securității dintre cele două țări. Aceste sisteme radar vor spori considerabil gradul de avertizare timpurie pentru potențialele amenințări la adresa orașelor și infrastructurii critice din România și vor proteja mai bine teritoriul și cetățenii României. Achiziția Sentinel îmbunătățește securitatea României, aliatul nostru NATO și o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa.”
Cu o valoare inițială estimată la aproximativ 90 de milioane de dolari, primele două sisteme vor fi finanțate în mare măsură prin granturi din fondul pentru Finanțare Militară Externă al Departamentului de Stat al SUA.
Sistemul radar Sentinel este renumit pentru capacitatea sa de a detecta o gamă variată de obiecte aeriene, oferind astfel o creștere semnificativă a capacității de apărare și descurajare a României împotriva amenințărilor potențiale. AN/MPQ-64 Sentinel este un radar 3D avansat, folosind tehnologia impulsurilor Doppler în bandă X, dirijat electronic, și este esențial pentru coordonarea sistemelor de apărare aeriană pe distanțe scurte (SHORAD).
Produs de Raytheon Missiles & Defense, radarul Sentinel a fost dezvoltat inițial în 1995 pentru a îndeplini rolul de căutare și urmărire în cadrul sistemului norvegian de apărare aeriană NASAMS și este desfășurat pe scară largă de către armata SUA în zone avansate de apărare aeriană. Montat pe o platformă remorcată, acesta poate fi operat de la distanță față de unitățile principale.
Acesta este un nou pas istoric în colaborarea dintre România și Statele Unite, reafirmând angajamentul comun pentru securitate și stabilitate în regiune.