Reclamă

Uniunea Europeană vizează identificarea unei soluții prin care dreptul de veto al Ungariei din Consiliul UE să fie ocolit, în vederea deblocării unui fond de peste 6 miliarde de euro destinat sprijinului Ucrainei, conform relatărilor Bloomberg. Această inițiativă vizează Fondul European pentru Pace, care a întâmpinat dificultăți de finanțare din cauza opoziției Ungariei față de folosirea fondurilor respective pentru sprijin militar acordat Ucrainei.

Surse apropiate de situație au dezvăluit că autoritățile UE evaluează opțiunea unor contribuții voluntare din partea statelor membre către acest fond, pentru a depăși impasul creat de veto-ul Ungariei. Cu alte cuvinte, banii ar putea fi direcționați către sprijinul Ucrainei pe baza deciziilor de participare ale fiecărei țări individuale, și nu prin consens unanim la nivelul întregii Uniuni Europene.

Conform surselor citate de Bloomberg, ambasadorii Uniunii Europene urmează să se reunească marți pentru a discuta detaliile acestui plan, care ar putea structura finanțarea în modalități care nu necesită unanimitate. Totuși, rămâne de văzut ce nivel de susținere va obține această abordare, ținând cont de faptul că multe decizii semnificative ale UE impun acordul tuturor statelor membre.

Ungaria s-a opus constant transferului de fonduri din Fondul European pentru Pace către Ucraina, în ciuda asigurărilor Budapestei că sumele alocate acestui fond nu vor fi utilizate în scopuri militarizate. Drept reacție, Josep Borrell, șeful diplomației UE, a promis într-o declarație de la 30 august că va identifica o cale pentru a rezolva blocajul și a asigura finanțarea necesară compensației eforturilor statelor membre pentru sprijinul oferit Ucrainei.

Reuniunea discutată pentru deblocarea fondurilor continuă să fie un punct crucial de discuție în cadrul Uniunii Europene, având în vedere importanța sprijinului oferit către Ucraina în contextul actualelor tensiuni regionale și internaționale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro