Reclamă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Iranului, Masud Pezeshkian, vor avea prima lor întâlnire vineri în cadrul unui forum ce va avea loc în capitala Turkmenistanului, Așhabad, a anunțat Kremlinul luni, conform Agerpres.

Consilierul pe relații externe al Kremlinului, Iuri Ușakov, a declarat că întâlnirea este de mare importanță atât pentru discutarea problemelor bilaterale dintre cele două țări, cât și pentru abordarea „deteriorării dramatice a situației în Orientul Mijlociu”.

Așhabad, orașul gazdă al întâlnirii, se află la malul Mării Caspice și are o graniță de 1.148 km cu Iranul. Potrivit unei declarații separate a lui Ușakov pentru agenția TASS, citată de Reuters, nu este planificată nicio întâlnire între Putin și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

Moscova și Teheranul și-au exprimat dezacordul față de atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza, precum și față de bombardamentele asupra teritoriilor libanez și sirian, în timp ce Rusia a evitat să critice acțiunile Iranului împotriva Israelului.

În septembrie, Putin a ordonat semnarea unui acord de parteneriat strategic cu Iranul, după ce Occidentul a impus noi sancțiuni împotriva Teheranului, acuzându-l de furnizarea de rachete balistice către Moscova. Recent, Putin a subliniat că nu a existat nicio schimbare în relațiile ruso-iraniene de când noul președinte iranian a preluat funcția.

Cu puțin timp înainte de întâlnirea anunțată, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, generalul Ali Akbar Ahmadian, s-a întâlnit cu Putin la Sankt-Petersburg. În acreditări suplimentare, Putin a invitat echipa președintelui iranian la Kazan pentru summitul BRICS între 22 și 24 octombrie.

Ușakov a confirmat că întâlnirea dintre Putin și Pezeshkian va avea loc în cadrul summitului BRICS. De asemenea, premierul rus Mihail Mișustin s-a întâlnit săptămâna trecută cu oficiali iranieni la Teheran, unde a reiterat intenția Moscovei de a întări cooperarea cu Iranul.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro