Reclamă

Forțele Aeriene Ucrainene au primit un nou lot de avioane F-16 oferite de Țările de Jos, marcând o consolidare semnificativă a capacităților lor aeriene. Primul lot, compus din 18 aeronave, a fost deja transportat în Ucraina, iar echipamentele avansate ale acestor aparate sunt de o importanță deosebită. Ministrul olandez al apărării, Ruben Breckelmans, a confirmat livrarea inițială, precizând că „restul de 24 de avioane vor urma în lunile următoare”.

Majoritatea avioanelor sunt destinate forțelor ucrainene, însă o parte vor ajunge și în România ca parte a unui centru de pregătire destinat instruirii piloților ucraineni. Aceste avioane aduc un plus semnificativ de performanță datorită echipamentelor suplimentare, cum ar fi sistemele de recunoaștere MARS și Reccelite, sistemul de război electronic ALQ-131 și sistemul de navigație și țintire Lantirn.

Aerodinamic, aceste avioane au beneficiat de un upgrade la jumătatea duratei de viață (MLU), aducându-le la standardul M6.5, ceea ce include integrarea armelor ghidate cu precizie, îmbunătățirea sistemelor de cockpit, radar și software. Sistemele suplimentare precum ALQ-131, care interferează cu radarele inamice, cresc semnificativ condițiile de operare și cunoașterea situațională, protejând avioanele împotriva rachetelor inamice.

Țările de Jos și-au propus să livreze întreaga flotă de 42 de avioane F-16 către Ucraina, alăturându-se astfel demersului internațional de susținere a capacităților de apărare ale acestei țări. Aceste livrări subliniază angajamentul Olandei față de Ucraina într-un context geopolitic tensionat.

Rezumat: Ucraina a primit un nou lot de avioane F-16 de la Olanda, parte din cele 42 promise, iar o parte dintre acestea vor fi utilizate în România pentru instruirea piloților ucraineni. Actualizările tehnologice aduse avioanelor sporesc considerabil capacitățile lor de luptă.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro