Reclamă

Un laborator clandestin de droguri a fost descoperit de poliție într-o casă închiriată dintr-o comună din Maramureș. Patru cetățeni străini, doi ucraineni, un ceh și o femeie de origine slovacă, s-au aflat în România cu scopul de a fabrica aproape două kilograme de metamfetamină în doar două zile. Aceștia nu au reușit să vândă nimic, fiind prinși în flagrant în timp ce încercau să părăsească județul.

Primul laborator clandestin de fabricare a metamfetaminei din România s-a dovedit a fi extrem de periculos, locuința putând exploda oricând din cauza substanțelor utilizate. „Având în vedere riscurile operațiunii, echipele implicate au fost echipate cu măști de protecție, analiza efectuată de către specialiști indicând un grad ridicat de toxicitate a aerului din interiorul locației utilizate de către făptuitori ca laborator”, a precizat, pentru Digi24, un polițist cu identitate protejată.

Investigațiile poliției arată că gruparea era bine organizată, având chimiști în echipă. „Potrivit cercetărilor, un bărbat de origine cehă și o femeie de naționalitate slovacă aveau cunoștințele necesare fabricării, iar cei doi cetățeni ucraineni i-au sprijinit, asigurând și paza laboratorului clandestin”, a mai adăugat același polițist.

Gruparea a ridicat suspiciuni prin transportul substanțelor periculoase, iar modul în care au fost achiziționate acestea este în curs de anchetare, având în vedere că trebuia să respecte anumite condiții. În timp ce polițiștii subliniază cât de periculoasă este metamfetamina, sătenii din Maramureș nu știau ce se întâmplă în acea casă.

„Casa a fost închiriată cam în jur de 1 septembrie, dar cei care au fost găsiți acolo au apărut doar în data de 1 septembrie cu ceva mașină. Nu au locuit acolo, au mai plecat, au mai venit… De laboratorul de droguri evident că nu știam nimic, dar știu că, în urmă cu vreo două luni de zile, au mai fost descinderi chiar și la locuința respectivă”, a declarat Ioan Petrovai, primarul comunei Petrova din județul Maramureș.

Locuitorii comunei au fost surprinși de eveniment. „Nu am auzit de droguri, de unde să știu?!”, a spus o localnică. „Foarte multă poliție a fost, și mascați… Noi toți eram speriați. Îmi pare foarte rău de ceea ce se întâmplă, pentru că pot să spun că băiatul, proprietarul, era un băiat foarte educat, mama lui la fel, o femeie educată, de treabă, toată lumea o știe. Chiar nu știu cum a intrat în chestiile astea”, a adăugat o altă femeie din comună.

Acest caz evidențiază flagrant problemele legate de combaterea crimei organizate, aspect subliniat recent și de șeful Interpol, care a avertizat că doar 20% dintre grupările mafiote sunt prinse.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro