Reclamă

Gary Ruvkun și Victor Ambros, cercetători americani, au fost distinși cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2024 datorită descoperirii microARN. „E ceva uriaș. E un cutremur”, a declarat Gary Ruvkun pentru radioul public suedez SR, exprimându-și entuziasmul la puțin timp după anunțul premiului. Compatriotul său, Victor Ambros, a împărtășit aceeași bucurie și a mărturisit că nu îi vine să creadă. Informațiile au fost furnizate de agenția de presă AFP, conform Agerpres.

Amuzat de situație, Gary Ruvkun a adăugat: „Câinele meu nu înțelege de ce este noapte afară și de ce noi alergăm acum peste tot prin casă”. Reacția sa a venit după ce fusese contactat telefonic de Comitetul Nobel pentru a fi anunțat de câștigarea premiului. Promițând să participe la festivitatea de înmânare a premiilor pe 10 decembrie la Stockholm, Ruvkun a menționat atmosfera de sărbătoare a acestor evenimente. „Am mers de mai multe ori la petrecerea Nobel. Nu s-ar crede că un grup de oameni de știință ar fi niște petrecăreți, dar așa stau lucrurile cu adevărat”, a relatat el.

Victor Ambros, la rândul său, a declarat: „Wow! Nu-mi vine să cred! Nu știam”, când a fost anunțat de premiu. Acesta a subliniat importanța colaborării cu Ruvkun, chiar dacă au lucrat în laboratoare diferite: „Am făcut descoperirile noastre în laboratoarele noastre respective, care au contribuit la înțelegerea noastră a microARN-ului”.

Comitetul Nobel a subliniat contribuția semnificativă a ambilor cercetători în domeniul microARN, fiecare concentrându-se pe aspecte diferite de cercetare după încheierea post-doctoratelor. Premiul Nobel din 2024 pentru medicină vine cu un cec de 11 milioane de coroane suedeze (920.000 de euro), marcând cea mai mare valoare nominală din istoria acestor premii.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro