Reclamă

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunțat deschiderea unei noi anchete împotriva unor jurnaliști străini suspectați că au traversat ilegal frontiera rusă din Ucraina pentru a realiza reportaje în regiunea ocupată Kursk. Această acțiune legală afectează direct jurnaliști precum Catherine Norris Trent de la France 24 și Kurt Pelda, corespondent pentru CH Media.

Într-un comunicat oficial, FSB a declarat că cei doi jurnaliști sunt acuzați de trecerea ilegală a frontierei Federației Ruse în regiunea Kursk. Acuzele urmează unei ofensive surprinzătoare lansate de armata ucraineană în acest teritoriu, prima de acest fel de la Al Doilea Război Mondial. În replică, forțele ruse au inițiat o contraofensivă, pretinzând că au recucerit zonele afectate.

Regiunea Kursk continuă să fie un punct fierbinte, cu Ucraina susținând controlul asupra unor localități, fapt care a condus la realizarea de reportaje de către diverse media internaționale în zonele de conflict. Declarațiile autorităților ruse arată o serie de investigații în curs pentru astfel de situații, aproximativ zece jurnaliști fiind vizați deja de acuzații similare.

În luna septembrie, FSB și-a extins anchetele la alți trei jurnaliști, inclusiv jurnalistul român Mircea Barbu, sub aceleași acuzații de trecere neautorizată a frontierei. Jurnaliștii afiliați unor posturi internaționale precum CNN, RAI și Deutsche Welle sunt, de asemenea, subiectul acestor potențiale acțiuni penale.

Jurnaliștii contreversă nu par să fie încă prezenți fizic pe teritoriul rus; totuși, conform Codului Penal rus, aceștia riscă până la cinci ani de închisoare în cazul unui eventual verdict nefavorabil.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro