Reclamă

Un tribunal din Rusia l-a condamnat, luni, pe Stephen James Hubbard, un cetățean american, la șase ani și 10 luni de închisoare. Potrivit anchetatorilor, Hubbard ar fi luptat ca mercenar în Ucraina. Aceștia susțin că americanul, originar din Michigan, a primit 1000 de dolari pe lună pentru a participa la acțiuni militare într-o unitate de apărare teritorială din orașul Izium, unde locuia din 2014.

Conform declarațiilor procurorilor ruși, Hubbard a fost instruit și a primit arme și muniții pentru a lupta. Agenția de presă Ria Novosti, citând surse ale procurorilor, a relatat că Hubbard a fost capturat de soldații ruși la începutul lunii aprilie 2022, la câteva săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina la scară largă.

Statul rus a raportat că Hubbard a pledat vinovat și a recunoscut acuzațiile care i-au fost aduse. Totuși, sora lui, Patricia Fox, într-o declarație publicată de Guardian, a contrazis aceste acuzații, susținând că fratele său nu a fost un mercenar și că nu era interesat să participe la vreun conflict armat. Potrivit RIA Novosti, Hubbard s-a stabilit în Ucraina în 2014, unde a locuit cu „o femeie pe care o numea soția sa.”

Ambasada SUA la Moscova, într-o declarație oficială către The Moscow Times, a precizat că este „conștientă de rapoartele privind arestarea unui cetățean american în Rusia,” dar a refuzat să comenteze mai în detaliu din cauza politicilor de confidențialitate.

Hubbard este unul dintre cei cel puțin 10 cetățeni americani ce se află în prezent în închisorile din Rusia. Arestarea acestuia survine la aproximativ două luni după un schimb de deținuți în care au fost eliberați trei americani și alte zeci de persoane într-un acord între Moscova și statele occidentale.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro