Reclamă

Serviciile secrete ruse (GRU) au reușit să recruteze un parlamentar irlandez ca agent de propagandă folosind o „capcană de miere”. Informația a fost confirmată de doi înalți oficiali irlandezi pentru POLITICO, dar parlamentarul vizat nu a fost arestat sau acuzat de nicio infracțiune, motiv pentru care numele său rămâne necunoscut publicului.

Autoritățile spun că parlamentarul, care este membru al opoziției, a fost atras în relații cu agenți ai Kremlinului cu scopul de a promova mesaje anti-NATO și a menține legături cu extremiști din Irlanda de Nord. Anonimatul său persistă din cauza legilor strict favorabile reclamațiilor de defăimare din Irlanda.

Harris, premierul irlandez, a refuzat să confirme explicit existența unei „cârtițe” în parlament, dar a subliniat că astfel de acțiuni ale agenților ruși au crescut de la invazia Ucrainei din 2022. În acel context, Irlanda a expulzat patru diplomați ruși, inclusiv pe Serghei Prokopiev, spionul care se presupune că l-a recrutat pe politician.

Prokopiev ar fi continuat să coordoneze activități de spionaj cu ajutorul unui agent rus care întreținea o legătură romantică cu parlamentarul. Oficialii au precizat că acestea sunt doar speculații și că nu au dovezi concrete că legiuitorul ar fi fost plătit sau că ar fi transmis informații sensibile către Rusia.

Se crede că recrutatul a fost cooptat pentru a dezvolta contacte cu grupuri paramilitare din Irlanda de Nord, dar oficialii consideră că aceasta arată lipsa de înțelegere a rușilor față de peisajul politic irlandez.

În contextul geopolitic actual, oficialii atrag atenția asupra tendinței rușilor de a influența opinia publică prin intermediul parlamentarilor, mai ales al celor din tabăra de stânga politică. După invazia din Ucraina, liderii de opoziție irlandezi, inclusiv din Sinn Féin, și-au adaptat discursul public în urma presiunilor politice internaționale.

Cel puțin cinci membri ai spectrului politic de extremă stânga, cunoscuți pentru afinitățile pro-Kremlin, continuă să critice NATO și UE pentru pretinse acțiuni agresive împotriva Moscovei, fiind recunoscuți ca principali promotorii acestui mesaj în parlamentul irlandez.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro