Reclamă

Viktor Bout, cunoscutul traficant rus de arme, a revenit în comerțul internațional cu arme, conform relatărilor Wall Street Journal. Traficantul, care anterior a fost eliberat din Statele Unite în urma unui schimb de prizonieri cu vedeta de baschet Brittney Griner, este acum sub lupa autorităților în legătură cu presupusul său rol în intermedierea vânzărilor de arme către militanții Houthi din Yemen, susținuți de Iran.

Wall Street Journal a citat o sursă de securitate europeană și alte surse anonime, susținând că Bout, supranumit „negustorul morții”, ar fi implicat în negocierea achiziției de arme automate cu o valoare de aproximativ 10 milioane de dolari. „Când emisarii Houthi au mers la Moscova în august, au întâlnit o față cunoscută: mustăciosul Bout”, a subliniat publicația. Cu toate acestea, transferurile de arme nu au fost efectuate încă, potrivit aceleiași surse.

Steve Zissou, avocatul din New York care l-a reprezentat pe Bout în SUA, a refuzat să comenteze cu privire la întâlnirile clientului său cu reprezentanții Houthi. După revenirea sa în Rusia în decembrie 2022, în urma schimbului de prizonieri, Bout a aderat la Partidul Liberal Democrat, cunoscut pentru loialitatea sa față de Kremlin, însă a menținut un profil public scăzut.

Viktor Bout a fost capturat în Thailanda în 2008 și ulterior extrădat în SUA, unde a fost condamnat în 2012 la 25 de ani de închisoare pentru mai multe acuzații legate de traficul de arme. Considerat unul dintre cei mai notorii traficanți de arme la nivel mondial, Bout a avut o carieră timp de două decenii vânzând armament statelor corupte, grupurilor rebele și liderilor de război din diverse regiuni ale lumii.

Notorietatea sa a fost atât de mare încât a inspirat pelicula hollywoodiană „Lord of War” (2005), cu Nicolas Cage în rol principal, film ce redă fragmente din viața unui traficant de arme inspirat parțial de activitățile lui Bout.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro