Reclamă

Mai mulți castani de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiul Buzău au înflorit pentru a doua oară în acest an, determinând specialiștii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) să concluzioneze că fenomenele climatice atipice din acest an au determinat „pierdera calendarului” în rândul unor arbori.

La începutul lunii octombrie, flori sub formă de lumânare sau de clopot, în nuanțe albe cu roz deschis, și-au făcut apariția pe acești castani, ale căror frunze au devenit deja aurii. Această a doua înflorire are loc în paralel cu prezența fructelor maro care urmează să cadă de pe ramuri. Specialiștii atribuie această anomalie secetei și temperaturilor ridicate.

Costel Vînătoru, directorul BRGV, explică: „Aceste fenomene le putem numi anomalii. Practic, plantele parcurg anumite fenofaze, de la perioada de înfrunzire, la înflorit și fructificare, în funcție de specie, care are bioritmul ei. Temperaturile și condițiile climatice diferite de cele normale au generat aceste dezechilibre. Este un semn că avem o toamnă lungă”.

Fenomenul este explicat prin activarea mugurilor de rezervă în contextul unui dezechilibru bioritmic. „Practic, avem de-a face cu dezechilibre bioritmice ale plantelor, și-au pierdut puțin ceasul și au fost înșelate de aceste condiții,” a menționat Vînătoru. Mugurii micști, de rezervă, se transformă în floare sau în frunză pentru perpetuarea speciei, în cazul în care pomii nu au putut să înflorească sau să fructifice la timp. Cu toate acestea, este prea târziu pentru o a doua producție de fructe, conform declarațiilor specialistului.

Pe lângă castani, și corcodușii au fost observați înflorind pentru a doua oară în acest sezon. Aceste fenomene subliniază impactul schimbărilor climatice asupra vegetației locale și adaptările neobișnuite ale plantelor la condițiile meteo improprii.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro