Reclamă

Premierul slovac, Robert Fico, a declarat că va bloca aderarea Ucrainei la NATO atâta timp cât va deține funcția de șef al guvernului, relatează Politico.

NATO dorește ca Ucraina să devină membru al alianței după încheierea războiului cu Rusia, cu scopul de a preveni alte acțiuni agresive din partea Moscovei. Declarația lui Fico subliniază dificultățile politice ce ar putea apărea în atingerea acestui obiectiv.

„Atât timp cât voi fi șeful guvernului slovac, le voi spune parlamentarilor care se află sub controlul meu în calitate de președinte al partidului [Smer, aflat la putere] să nu fie niciodată de acord cu aderarea Ucrainei la NATO”, a afirmat el în cadrul unei emisiuni televiziune.

Mulți membrii NATO ar putea întâmpina astfel dificultăți în recrutarea Ucrainei în alianță, având în vedere că, conform tratatului fondator din 1949, extinderea NATO necesită un vot unanim din partea tuturor membrilor.

Comentariile lui Fico sunt în contrast cu poziția lui Mark Rutte, noul secretar general al NATO, care a declarat că „Ucraina este mai aproape de NATO ca niciodată și va continua pe această cale până când va deveni membru al alianței noastre”.

Analiza situației arată că, în 2027, la sfârșitul mandatului actual al lui Fico, opoziția sa ar putea amâna aderarea Ucrainei. În plus, alți membri NATO cu vederi pro-ruse ar putea de asemenea să îngreuneze procesul de aderare al Ucrainei.

Această situație amintește de cazul Suediei și Finlandei care au fost împiedicate să adere la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022. Turcia și Ungaria au blocat solicitările lor timp de un an și zece luni, până în aprilie anul acesta.

Fico, realegându-se toamna trecută, a schimbat politica guvernului anterior, închizând sprijinul materiale pentru Ucraina și apropiindu-se de Rusia. El a promis să restabilească relațiile economice cu Rusia și plănuiește o vizită la Moscova în mai pentru a marca 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Fico a susținut contribuția Rusiei la eliberarea Slovaciei sub dominația nazistă, afirmând, „Libertatea a venit din Est și absolut nimic nu poate schimba acest adevăr”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro