Reclamă

Un medalion ce conține o mostră din mucegaiul original implicat în descoperirea penicilinei, va fi scos la licitație la sfârșitul lunii octombrie, cu așteptări de vânzare între 30.000-50.000 USD, conform casei de licitații Bonhams.

Această piesă rarefiată a fost creată și inscripționată de bacteriologul scoțian Alexander Fleming, oferind o moștenire tangibilă a „unei dintre cele mai fundamentale descoperiri din istoria medicală”. Omul de știință a surprins primul antibiotic din lume după ce, în 1928, a lăsat accidental un teanc de culturi de stafilococ lângă o fereastră deschisă.

Mucegaiul din aer a contaminat aceste culturi, iar înainte de a le elimina, Fleming a observat că mucegaiul împiedica creșterea stafilococului. Ca un cadou pentru nepoata sa, el a creat medalionul și l-a inscripționat cu: „Mucegaiul care a făcut penicilină / Alexander Fleming”.

Medalionul conține o mostră din matrița originală de penicilină, pe hârtie absorbantă, închisă într-un disc de sticlă cu o margine de plastic neagră, cu un diametru de 53 de milimetri. Licitația online are loc între 13 și 23 octombrie.

Fleming a oferit, de asemenea, cadou diverse medalioane similare unor personalități publice notabile ca Papa Pius al XII-lea, Regina Elisabeta a II-a, Prințul Philip, Marlene Dietrich, Winston Churchill și Theodore Roosevelt. Aceste relicve ale contribuției lui Fleming la umanitate rămân rare în colecțiile private.

Inițial, Fleming s-a confruntat cu dificultăți de identificare a tulpinii precise a ciupercii care a creat zona fără bacterii în vasul său Petri. În anii ’30 și ’40, cercetătorii din Regatul Unit și Statele Unite au evaluat numeroase tulpini pentru producția de masă a penicilinei, un medicament care a salvat mii de vieți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Penicilina a schimbat cursul medicinei, însă eficiența sa este amenințată de rezistența la antibiotice, o problemă anticipată chiar de Fleming în timpul vieții sale. În prelegerea sa Nobel din 1945, Fleming a avertizat cu privire la riscul ca utilizarea necorespunzătoare a penicilinei să determine rezistența microbilor. Se estimează că, până în 2050, rezistența la medicamente va cauza 10 milioane de decese anual.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro