Reclamă

Oamenii de știință au realizat o descoperire importantă în domeniul cercetării neurobiologice prin cartografierea întregului creier al unei musculițe de oțet adulte, cunoscute științific sub denumirea Drosophila melanogaster. Această realizare ar putea aduce informații prețioase despre creierele din regnul animal, inclusiv cel uman, potrivit unui raport Reuters preluat de Agerpres.

Cercetarea, care a detaliat mai mult de 50 de milioane de conexiuni și peste 139.000 de neuroni ai acestei insecte, a avut scopul de a elucida structura creierului și semnalele care contribuie la funcționarea sa normală. Acest studiu este considerat un pas esențial pentru cartografierea creierului altor specii.

Sebastian Seung, profesor de neuroștiințe și informatică la Universitatea Princeton și coautor al studiului publicat în revista Nature, a subliniat importanța acestei descoperiri: „Poate vă întrebați de ce ar trebui să ne pese de creierul unei musculițe de oțet. Răspunsul meu simplu este că, dacă putem înțelege cu adevărat cum funcționează orice creier, este inevitabil ca asta să ne spună ceva despre toate creierele”.

Studiul este remarcabil nu doar pentru dimensiunea și complexitatea sa, dar și pentru frumusețea sa, după cum afirmă Gregory Jefferis, neurocercetător la Universitatea Cambridge și coautor.

Conectomul obținut oferă o schemă detaliată a creierului unei musculițe de oțet adulte, iar cercetări anterioare similare au fost efectuate la organisme mai simple, precum viermele Caenorhabditis elegans și larvele musculițelor de oțet. Musculița adultă a prezentat comportamente mai complexe, oferind noi perspective prin studiul circuitelor sale cerebrale.

Mala Murthy, neurocercetător la Princeton și coautor al cercetării, a explicat că scopul studiului este să exploreze modul în care circuitele cerebrale și conexiunile neuronale contribuie la comportamentele animale: „Iar muștele sunt un sistem model important pentru neuroștiințe. Creierele lor rezolvă multe dintre aceleași probleme pe care le rezolvăm noi… Ele sunt capabile de comportamente sofisticate, precum mersul, zborul, învățarea, memorarea și interacțiunile sociale”.

Cercetarea a inclus studii detaliate asupra circuitelor responsabile de mers, rețelele gustative și sistemul vizual. De asemenea, a descoperit un grup de „neuroni hub” care pot accelera fluxul informațional.

Această hartă complexă a creierului musculiței de oțet urmărește organizarea emisferelor cerebrale și a diverselor circuite comportamentale. Oamenii de știință au identificat și clasificat neuronii și sinapsele, analizând substanțele chimice implicate.

Cercetarea a fost realizată datorită unui efort internațional coordonat cunoscut sub numele de Consorțiul FlyWire.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro