Reclamă

La un an de la atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că țara sa luptă pe șapte fronturi împotriva unor dușmani diverși, potrivit CNN. El a enumerat Hezbollahul susținut de Iran în nord, Hamas în Gaza, rebelii Houthi din Yemen, grupări „teroriste” din Cisiordania, precum și milițiile șiite din Irak și Siria. „Și luptăm și împotriva Iranului, care săptămâna trecută a tras peste 200 de rachete balistice direct asupra Israelului și care stă în spatele acestui război pe șapte fronturi împotriva Israelului”, a subliniat Netanyahu.

Premierul a reafirmat angajamentul de a modifica balanța puterii între Israel și Liban. De la 8 octombrie, Israelul a efectuat aproape 9.000 de atacuri în Liban, în timp ce Hezbollah a răspuns cu 1.500 de tiruri, conform datelor organizației Armed Conflict Location and Event Data.

Referindu-se la situația din Gaza, Netanyahu a reafirmat dreptul Israelului de a se apăra și și-a declarat determinarea de a-i aduce acasă pe cei 101 ostatici rămași în captivitatea Hamas. „Ne-am angajat cu toată ființa să-i aducem acasă”, a spus el. În acest context, Ministerul Sănătății din Gaza, care este controlat de Hamas, a raportat că cel puțin 41.825 de persoane au fost ucise în regiune începând cu 7 octombrie anul trecut.

Premierul israelian a criticat poziția președintelui francez Emmanuel Macron și a altor națiuni care cer embargouri asupra armelor pentru Israel, afirmând că ar trebui să le fie „rușine”. „Fiți siguri că Israelul va lupta până când bătălia va fi câștigată – pentru noi și pentru pace și securitate în lume”, a adăugat Netanyahu.

În același timp, președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că livrările de arme către Israel trebuie oprite dacă acestea sunt utilizate în conflictul din Gaza. Declarațiile au fost întâmpinate cu aprecieri din partea Qatarului și a Iordaniei, care au salutat inițiativa ca un „pas important” spre încheierea conflictului.

De partea sa, președintele american Joe Biden nu a oprit livrările de arme și muniții către Israel, abținându-se doar de la a trimite un lot de bombe aeriene în luna mai.

Peste 1.400 de persoane și-au pierdut viața în atacurile israeliene din Liban în ultima lună, iar aproape 7.500 au fost rănite, conform rapoartelor ministerului libanez al Sănătății.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro