Fostul judecător constituțional Tudorel Toader a elucidat decizia Curții Constituționale a României (CCR) privind imposibilitatea Dianei Șoșoacă de a candida la alegerile prezidențiale din 2024. Decizia a fost luată cu 5 voturi pentru și două împotrivă, fără a fi influențată de absența a doi judecători la ședință.
„România este stat de drept, în care respectarea legii este obligatorie. Legalitatea este un principiu de rang constituțional”, a afirmat Toader, subliniind că articolul 27 din legea alegerilor prezidențiale stabilește clar condițiile necesare pentru eligibilitate. Aceste condiții trebuie respectate de toți candidații, astfel că orice român care îndeplinește cerințele legii poate candida.
Toader a detaliat articolele constituționale relevante, inclusiv articolul 37, care subliniază dreptul de a fi ales „în condițiile legii”, și articolul 40, alineatul 2, care interzice partidelor și organizațiilor activități împotriva principiilor statului de drept.
Fostul judecător a precizat că, în timp ce Biroul Electoral Central (BEC) verifică legalitatea documentelor din dosarul de candidatură, CCR analizează constituționalitatea, raportând dosarul la exigențele constituționale. „Aceste două autorități au competențe diferite”, a subliniat el.
Motivarea CCR a fost că activitățile Dianei Șoșoacă nu sunt în conformitate cu principiile constituționale fundamentale ale României. „Vom vedea motivarea, dar Curtea Constituțională n-a declarat neconstituțional partidul Dianei Șoșoacă, ci activitățile pe care dânsa le desfășoară”, a explicat Toader.
Explicațiile lui Toader vin ca urmare a deciziei definitive a CCR adoptate sâmbătă, care a fost comunicată Biroului Central Electoral. Printre motivele respingerii candidaturii se numără și declarațiile Dianei Șoșoacă, considerate a demonstra lipsa de atașament față de Constituție.
Diana Șoșoacă a reacționat ulterior pe rețelele sociale, numind decizia CCR o „acaparare totală a justiției”.