Reclamă

Activista suedeză de mediu Greta Thunberg a fost arestată sâmbătă în timpul unui protest ce a avut loc la Bruxelles, unde manifestanții au cerut eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili în Uniunea Europeană. Protestul a fost organizat de circa 30 de mișcări europene reunite sub platforma „United for Climate Justice – UCJ”.

Greta Thunberg a participat alături de aproximativ 150 de activiști, blocând un bulevard din capitala Belgiei, în pofida avertizărilor autorităților locale. Poliția belgiană a intervenit pentru a dispersa grupul și a debloca artera principală.

Înainte de acțiune, Greta Thunberg a declarat: „Această criză climatică, ce nu face decât să escaladeze, este una existenţială. În fiecare secundă în care liderii noștri continuă să finanțeze combustibilii fosili, aceștia au impact asupra tuturor generațiilor viitoare”.

Protestul vine în urma unei scrisori deschise transmise pe 1 octombrie președinților instituțiilor UE, inclusiv președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Scrisoarea a fost semnată de peste 130 de cadre universitare și organizații ecologiste, printre care Oxfam și Greenpeace.

În scrisoare, se solicită ca Uniunea Europeană să depășească stadiul promisiunilor și să implementeze măsuri concrete și imediate conform celui de-al 8-lea Program de Acțiune pentru Mediu. De asemenea, se așteaptă planuri pentru eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili.

Organizațiile ecologiste subliniază că subvențiile pentru combustibili fosili perpetuează dependența de surse poluante de energie și subminează securitatea energetică europeană. Acestea mai adaugă că subvențiile sprijină industriile care contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră și contravin obiectivelor de mediu ale UE.

Activiștii cer liderilor UE să își respecte angajamentele asumate prin Acordul de la Paris și să elimine subvențiile nocive pentru mediu la nivel european până în 2025.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro