Reclamă

Președintele francez Emmanuel Macron s-a pronunțat sâmbătă în favoarea opririi livrărilor de arme către Israel, în cazul utilizării acestor arme în conflictul din Fâșia Gaza împotriva grupării palestiniene Hamas. Conflictul a cauzat moartea a peste 41.000 de persoane într-un an, majoritatea fiind civili, aducând zona la o catastrofă umanitară.

Macron a declarat, conform AFP și preluat de Agerpres, în cadrul unei emisiuni speciale la France Inter, că „prioritatea este să revenim la o soluție politică și să încetăm să livrăm arme pentru luptele din Gaza. Franța nu furnizează astfel de arme Israelului”, a subliniat președintele francez.

În contrast, președintele american Joe Biden a refuzat până acum să oprească complet livrarea de arme către Israel, sistând doar un transport de bombe aeriene în mai. În schimb, Regatul Unit a decis în septembrie suspendarea a 30 de licențe de export de arme dintr-un total de 350, ca urmare a unei analize privind utilizarea acestora cu încălcarea normelor umanitare internaționale.

Pe plan politic, Emmanuel Macron a exprimat dezamăgirea față de lipsa progresului în direcția încetării conflictului din Fâșia Gaza, în ciuda numeroaselor eforturi diplomatice. „Cred că nu suntem auziți și i-am comunicat din nou acest lucru prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu. Este o greșeală, inclusiv pentru securitatea Israelului”, a evidențiat Macron.

Președintele Franței a mai comentat și situarea în opinia publică, menționând că „este practic un resentiment care se naște, o ură care se hrănește din asta”. Referindu-se la noul front deschis în Liban împotriva Hezbollah, Macron a reafirmat prioritatea „evitării escaladării” și a subliniat că „poporul libanez nu trebuie sacrificat, iar Libanul nu poate deveni o nouă Gaza”.

În contextul măsurilor militare, de la mijlocul lunii septembrie, armata israeliană a intensificat operațiunile împotriva Hezbollah în Liban, menționând scopul de a neutraliza rețeaua de tuneluri a grupării și de a anihila structurile sale de comandă. În urma conflictului, peste un milion de civili libanezi au fost strămutați, iar numărul decedaților se ridică la aproximativ 2.000 în ultimul an.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro