Reclamă

Doi polițiști de la Imigrări au fost surprinși în flagrant de procurorii DNA într-o operațiune de corupție. Aceștia ar fi primit mită de la reprezentanții unor firme de recrutare a angajaților asiatici, pentru a urgenta avizele de muncă în România. Șeful Biroului Imigrări Ialomița a fost reținut vineri pentru luare de mită, iar investigațiile continuă.

Rețeaua de corupție care facilita obținerea actelor necesare străinilor a fost denunțată chiar de către patronii firmelor implicate. Aceștia au declarat că li se cerea o șpagă de 300 de euro pentru fiecare muncitor adus din țări ca Nepal, India, Bangladesh sau Sri Lanka. Suma ajungea la un intermediar, întâlnirile având loc într-o parcare din București. În astfel de circumstanțe a fost organizat primul flagrant.

În referatul de arestare publicat, se menționează o discuție ambientală între o martoră și o suspectă, în cadrul căreia 31.400 de euro au fost predați alături de 38 de dosare, bani compuși din bancnote de 50 de euro. Sub presiunea anchetei, suspecta a recunoscut că soțul ei, agent la Imigrări, a trimis-o să ridice banii și dosarele. Agentul, după interogare, a ales să colaboreze cu DNA, realizând înregistrări ale superiorului său.

Conform interceptărilor, ofițerul era preocupat de a evita atenția autorităților anticorupție, discutând cu agentul despre cum ar putea să fie discreți. Într-o altă conversație, aceștia și-au exprimat temerile cu privire la posibilitatea unei încarcerări: „Deci, ne bagă ăştia la pârnaie, dracu’. Eu aș muri dacă fac”, a declarat comisarul-șef.

Comisarul-șef a fost reținut de echipa anticorupție după ce a primit suma de 12.000 de euro de la agentul care l-a denunțat, bani parte din cele obținute anterior de partenera sa direct de la denunțători. Pe de altă parte, agentul rămâne cercetat în stare de libertate.

S-a constatat că piața recrutării de muncitori din afara Uniunii Europene este în expansiune în România, în contextul lipsei forței de muncă. Anul acesta, au fost emise 100 de mii de permise de muncă, iar estimările arată că până în 2025 numărul acestora va crește semnificativ.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro