Reclamă

Israelul a continuat atacurile aeriene în Liban, sâmbătă, concentrându-se pe ținte ale organizației Hezbollah. Armata israeliană a raportat că a distrus multiple depozite de arme și tuneluri deținute de Hezbollah în regiunea de graniță. De asemenea, bombardamentele au dus la prăbușirea mai multor clădiri aflate în sudul capitalei libaneze, Beirut, conform CNN.

Raidurile israeliene efectuate de Forțele de Apărare Israeliene s-au adresat în mod special structurilor de „infrastructură teroristă” aflate atât la suprafață, cât și sub pământ. Valea de graniță, vizată în operațiuni, adăpostește depozite de arme, posturi de observație și locații pentru lansarea de rachete ascunse în zone dens populate și muntoase.

În sudul Beirutului, echipele de la CNN au observat fumul negru gros ridicându-se după bombardamentele de sâmbătă dimineață. Agenția Națională de Știri din Liban (ANN) a confirmat aceste relatări, indicând intensitatea recentelor atacuri.

Atacurile din ultima săptămână au condus la închiderea a patru spitale din sudul Libanului. Acestea includ spitalul guvernamental din Meiss al Jabal și două centre din Bint Jbeil, orașe aflate lângă granița cu Israelul. Marjayoun, deși mai la nord, a fost și ea afectată, împreună cu Centrul Medical Sfânta Tereza din suburbia sudică a Beirutului.

Hezbollah, influent atât ca organizație militară cât și politică, administrează numeroase spitale în Liban și a participat la ciocnirile transfrontaliere cu Israel în solidaritate cu Hamas. În urma atacurilor Hamas din 7 octombrie 2023, violențele dintre Israel și Hezbollah au escaladat semnificativ.

Conflictul a determinat un val de evacuări, 1,2 milioane de persoane fiind forțate să-și părăsească casele, predominant în sudul și estul Libanului. Bombardamentele israeliene au cauzat aproape 2.000 de decese de la începutul ostilităților, iar regiunile precum Dahye au fost supuse unor atacuri frecvente.

În replică, Hezbollah a anunțat că a lansat un atac asupra unei baze aeriene din apropierea orașului Haifa. De asemenea, IDF a raportat identificarea a două proiectile care au traversat granița dinspre Liban în Israel, unul fiind interceptat, iar celălalt căzând într-o zonă nepopulată.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro