Reclamă

Secretarul general al Interpol, Jurgen Stock, a avertizat la New York despre intensificarea activităților grupărilor criminale internaționale. Într-un interviu cu agenția dpa și preluat de Agerpres, Stock a declarat: „Lumea riscă să piardă [lupta] împotriva crimei organizate transnaționale”.

Stock a subliniat că grupări mafiote, precum ‘Ndrangheta din Italia, care acționau anterior la nivel regional, s-au extins acum pe toate continentele. „Ele operează ca niște întreprinderi globale”, a declarat oficialul Interpol. Aceste grupări dispun de resurse imense, direcționate către activități ilegale precum traficul de persoane și arme.

Contrabanda cu droguri rămâne principala sursă de venit pentru aceste bande, deosebit de intensă în Europa. Stock a subliniat îngrijorarea crescută față de traficul de cocaină: „Vorbim despre toate tipurile de droguri care sunt disponibile pe piețele infracționale. Însă, în prezent, cocaina reprezintă în mod predominant o problemă uriașă”.

Chiar și în fața capturilor record de droguri în porturile europene majore precum Antwerp, Rotterdam și Hamburg, prețurile pe piață nu s-au schimbat, indicând un flux constant de droguri ilegale. Estimările actuale sugerează că doar 15% până la 20% din importurile de droguri sunt interceptate de autorități.

Pentru a combate această problemă tot mai gravă, Stock solicită o mai mare cooperare internațională între agențiile de aplicare a legii, propunând o concentrare pe cele mai mari 10 – 15 grupări criminale transfrontaliere.

Mandatul lui Jurgen Stock la Interpol se încheie în noiembrie, el urmând a fi succedat de brazilianul Valdecy Urquiza, care își va începe mandatul după confirmare la următoarea adunare generală a agenției.

În contextul mai larg al comerțului global de droguri, Statele Unite se confruntă cu o criză a drogurilor provocată de apariția fentanilului, un opioid sintetic responsabil pentru peste 70,000 de decese în 2021. Comerțul cu cocaină, controlat în principal de cartelurile din America Latină, are un traseu complex, ajungând în Europa prin diverse rute, inclusiv prin Africa de Vest.

Violența este un factor constant de-a lungul acestor rute, inclusiv în Europa, unde ultima parte a distribuției de droguri este marcată de conflicte violente între bande locale. Stock a avertizat despre creșterea corupției în rândul autorităților portuare, care facilitează fluxul de droguri. „Afluxul de droguri nu poate fi explicat decât prin faptul că, în mod evident, autoritățile portuare, oamenii care lucrează acolo sunt corupți”, a conchis Stock.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro