Reclamă

Toate autoturismele care circulă pe drumurile publice în timpul sezonului rece trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă. Deși Codul rutier nu stabilește o dată precisă pentru montaj, legislația impune utilizarea acestui tip de anvelope atunci când drumurile sunt acoperite cu gheață, zăpadă sau polei, conform Ordonanței de Guvern nr. 5/2011.

Damian Valentin, administratorul unei firme de anvelope din București, subliniază necesitatea montării anvelopelor de iarnă odată cu scăderea temperaturilor: „Nu există o dată clară, ci singura cerință are la bază starea vremii. Odată ce temperaturile, timp de câteva zile, scad sub 15 grade ziua și sub 10 grade noaptea, montarea anvelopelor de iarnă devine necesară”.

Recomandările service-urilor auto din București sugerează schimbarea anvelopelor între 15 și 20 octombrie pentru a evita aglomerația. În zonele montane, condițiile meteorologice impun efectuarea acestei operațiuni și mai devreme, uneori chiar de la începutul lunii octombrie.

Costurile pentru achiziția anvelopelor de iarnă variază în funcție de dimensiunea acestora. De exemplu, pentru o anvelopă de dimensiunea 185/65/R15, prețul poate începe de la 180 de lei, în timp ce pentru o dimensiune mai mare, precum 215/55/R16, costul variază de la 220 la 500 de lei.

Costul manoperei pentru montarea și echilibrarea anvelopelor, inclusiv plumbii pentru jante, poate varia de la 120 la 550 de lei, funcție de complexitatea lucrării. Potrivit lui Damian Valentin, durata de viață a unei anvelope de iarnă poate ajunge la 5 ani pentru cei care parcurg aproximativ 30.000 km/an, dar scade pentru cei ce conduc peste 50.000 de km/an.

O verificare anuală a adâncimii profilului anvelopei este esențială pentru a asigura performanțe optime în timpul sezonului rece. Anvelopa nouă de iarnă are o adâncime de rulare de 8-9 mm, iar când adâncimea scade la 3-4 mm, acestea trebuie înlocuite pentru a menține aderența.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro