Reclamă

Ministrul iranian al Afacerilor Externe a anunțat vineri, la Beirut, că Teheranul sprijină eforturile pentru un armistițiu cu Israelul care să intre în vigoare simultan în Liban și în Fâșia Gaza, conform unei relatări AFP, preluată de Agerpres.

Vizita ministrului la Beirut vine în contextul intensificării atacurilor israeliene asupra Libanului, fiind prima vizită a unui oficial iranian după asasinarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, pe 27 septembrie. Abbas Araghchi, ministrul iranian, a subliniat că sprijinul pentru armistițiu este condiționat de respectarea drepturilor poporului libanez și de acceptarea acestuia de către Rezistența Hezbollah. De asemenea, armistițiul trebuie să fie pus în aplicare simultan cu unul în Gaza.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul iranian a menționat că a discutat despre armistițiu cu autoritățile libaneze și a precizat că Teheranul este în contact cu alte țări pentru a sprijini inițiativa, declarând: „suntem în contact cu alte țări pentru instaurarea unui armistițiu”.

Parisul și Washingtonul, alături de state arabe, occidentale și europene, au făcut apel la un armistițiu imediat de 21 de zile între Israel și Hezbollah în luna septembrie, pentru a crea o oportunitate diplomatică. Totuși, Israelul a ignorat inițiativa, intensificându-și loviturile și eliminându-l pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Ministrul iranian a fost primit de premierul libanez Najib Mikati și de președintele Parlamentului Nabih Berri, care este aliat Hezbollahului, asigurând că Iranul rămâne un susținător ferm al prietenilor libanezi. „Republica Islamică Iran a susținut întotdeauna Libanul, a spus ministrul Abbas Araghchi. Ea a fost și rămâne o susținătoare a șiiților libanezi și a Hezbollah”. În pofida obișnuinței șefului diplomației iraniene de a se întâlni cu liderul Hezbollah la Beirut, în contextul actual, niciun succesor nu a fost anunțat la o săptămână de la moartea lui Hassan Nasrallah.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro